Segítünk, hogy segíthess
Autistákat segitő csoport logója

A Liget Úti EGYMI Autizmus Centrum Tagintézményünk kiemelt céljai és feladatai közé tartozik, hogy korszerű, szakmai evidenciákon alapuló információk összegyűjtésével, átadatásával segítsük és támogassuk az autizmus spektrum zavarral élő gyermekeket nevelő családokat, pedagógusokat, pedagógiai asszisztenseket, s mindenkit, aki valamilyen módon kapcsolatba kerül autista spektrum zavarral élő gyerekekkel, fiatalokkal, felnőttekkel.

Szeretnénk segíteni, hogy könnyebben megértsd az autizmussal élő személyek nehézségeit, erősségeit, speciális problémáikat, megismerd őket.

Reméljük, hogy hasznos ötleteket tudsz meríteni az általunk feltöltött vizuális eszközökből, feladatokból.

Fontos célunk hosszútávon a kapcsolattartás, a megszerzett ismeretek bővítése, a folyamatos tájékoztatás és elérhetőség biztosítása partnereink számára.

Mi az autizmus spektrum zavar?

Az autizmus a központi idegrendszer veleszületett, organikus stabil sérülése, melynek következménye egy sajátos fejlődési menet, aminek tünetei a viselkedés szintjén válnak tetten érhetővé.

A specifikus eltérések specifikus igényeket generálnak és specifikus megközelítést igényelnek, melyek nélkül az autizmussal élő személyek nem érthetőek meg és hatékonyan nem támogathatók.

Amit mindenképp tudni kell az autizmusról
  • Az autizmus állapot és nem betegség.
  • Bonyolult genetikai háttér, sok kromoszóma, sok gén.
  • Meggyógyítani nem lehet, de a fejlesztés jelentősen javíthat az egyén állapotán.
  • Viselkedés és fejlődés alapján meghatározható.
  • Teljes személyiségre kiterjedő.
  • Születéstől élethosszig kiterjedő.


A sérülés következményeként a tünetek a viselkedés három területén jelentkeznek: a kommunikáció, a szociális interakciók, valamint a rugalmas viselkedésszervezés területén, ez az úgynevezett autisztikus triász.


A spektrum a sokszínűségre utal. Az autizmusba a fent leírt tünetek igen változatos képet adnak, a klinikai képet jelentősen színezi az autizmus súlyossága, a környezeti tényezők, s az autizmus mellett jelen lévő társuló egyéb zavarok, ez adja az autizmus spektrum jellegét. A spektrumba bele tartozik a gyermekkori autizmus, az atípusos autizmus és az Asperger-szindróma egyaránt.

Videó blokk
Szociális interakciók károsodása
Kommunikáció
Rugalmas viselkedés, sztereotip és repetitiv viselkedés és érdeklődés
Együtt legyőzzük! - Autista specifikus támogatás - Covid19

Mindannyiunk közös célja, hogy legyőzzük az egész világot fenyegető Covid19 járványt. Alább, a https://aosz.hu/ oldalról gyűjtöttünk össze számos hasznos információt, vizuális segítséget, amik segíthetik a közös küzdelmet, támogatást nyújtanak szükség esetén.


Vigyázzunk Egymásra!


Koronavírussal kapcsolatos tájékoztatók gyűjteménye

 

Koronavírussal kapcsolatos vizuális támogatások gyűjteménye

 

Koronavírussal kapcsolatos AAK-s táblák gyűjteménye


Kézmosásban segítségnyújtás

 

Maszkhasználattal kapcsolatos segítségek

 

Megelőzést segítése, támogatása

 

Mi történik, ha egy családtagom megbetegszik?

 

Mit csináljak, ha otthoni karanténba kerülök? – vizuális támogatás


Vissza az oldal tetejére