Határtalanul - HAT-18-01-0928
Határtalanul pályázat logója

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a HATÁRTALANUL! program keretében nyílt pályázatot hirdetett a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővítésének elősegítésére.

A pályázat célja a magyarországi köznevelési intézményben nappali rendszerű oktatásban részesülő, 7. évfolyamon tanuló diákok Románia, Szlovákia, Szerbia, Ukrajna, Szlovénia vagy Horvátország magyarlakta területeire irányuló tanulmányi kirándulását támogassa.

Intézményünk a Szolnoki Tankerületi Központ támogatásával pályázatot nyújtott be, mely megfelelt a felhívásban meghatározott formai szempontoknak, támogatási kérelmünket támogatták. Az elnyert összeg: 960.000 Ft, a célország Románia. Pályázatunk címe: ”Székelyföldi csillagtúra az összetartozás szellemében”.

A tanulmányi kirándulás rövid bemutatása

A kirándulás célja, hogy tanulásban-, értelmileg akadályozott és autista tanulóink Erdély magyarlakta területeit felfedezzék, és az itt élő magyar anyanyelvű emberek kultúráját megismerjék. Közös program keretében találkozhassanak megegyező életkorú (hasonló sérüléssel rendelkező) diákokkal. Földrajz, történelem, természetismeret, irodalom tantárgyakhoz kapcsolódó ismereteket felelevenítsék, és látogatást tegyenek az Arany János Emlékmúzeumba.

A tematikus útvonal témája

Székelyföldi csillagtúra az összetartozás szellemében. Történelmi, irodalmi, természetismereti és földrajzi tananyagtartalmak valóságban történő megfigyelése, megtapasztalása.

Programok

Első programunk Nagyszalontán lesz. Látogatást teszünk az Arany János Emlék Múzeumba, ahol megtekintjük a nagy költő relikviáit. Ezután a szoborparkban a koszorút helyezünk el a szobránál. Az esti órákban érkezünk szállásunkra Szentegyházára.


A második napon elutazunk az Oklándi Speciális Iskolába, mely a szállásunktól egy órányi autóbusz útra van. Az intézmény gyógypedagógiai jellegű, mint iskolánk, a gyermekek hasonló sérülésekkel bírnak, mint tanulóink. Rövid intézmény látogatás után közös program keretében elültetünk egy Magyarországról vitt facsemetét, jelképezve ezzel az összetartozásunkat.

A közös program után Parajdra felé vesszük utunkat, ahol megtekintjük Európa egyik legnagyobb sótartalékát, a sóbányát. A sóbánya klímája remélhetőleg mindannyiunk számára gyógyító hatással bír. Az esti órákban érkezünk meg szállásunkra.


A harmadik napon a természet monumentális remekművéhez, a Békás-szoroshoz utazunk el. A mészkőbe vájt hasadékvölgyet remélhetőleg nehéz lesz elfelejteni bárkinek is. Nyomasztóan magas és szinte függőleges sziklaszirtek, zúgó hegyi patakok, kisebb-nagyobb vízesések, barlangok alkotják a szoros látnivalóit, amit csak a helyszínen sétálva élhetünk át igazán. Visszafelé megállunk a Gyilkos-tónál, melynek környezete a világ egyik legszebb pontjai között szerepel. Az esti órákban érkezünk szállásunkra.


A negyedik napon csomagolás és reggeli után indulunk haza. Rövid pihenők után az esti órákban érkezünk Szolnokra.

Előkészítő foglalkozás témája
  • Az autóbuszos kirándulás időpontja, indulás, érkezés, kapcsolattartás.
  • A tanulmányi kirándulás részletes programja: Szolnok - Nagyszalonta - Szentegyháza (szállás) - Oklánd (találkozás hasonló életkorú külhoni magyar diákokkal ) - Parajd - Békás-szoros - Szolnok.
  • Erdély magyarságának története, jelene: Romániában élő összlakosság etnikai összetétele: A magyarok alkotják a legnagyobb nemzeti kisebbséget. Székelyföldön egy tömbben közel 700 ezer magyar él.
  • Viselkedési és magatartási szabályok, szokások betartása.
Értékelő óra tervezett tematikája

Intézményünk vállalja, hogy a hazaérkezést követően értékelő órát szervez a részt vevő diákok és kísérő tanáraik számára, melynek moderátora a pályázat projektmenedzsere. A HATÁRTALANUL értékelő órán beszámolunk a kirándulás élményeiről, tapasztalatairól, a külhoni magyar diák csoporttal történő találkozás élményeiről, és az oklándi intézménylátogatásról. Értékeljük az élményeinket és a tanulmányi kirándulás programját. A szerzett ismereteket alkalmazzuk a tanulás folyamatában.


Vissza az oldal tetejére