Határtalanul - HAT-18-03-0063
Határtalanul pályázat logója

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a HATÁRTALANUL! program keretében nyílt pályázatot hirdetett a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővítésének elősegítésére.

A pályázat célja a magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülését, a határon átnyúló kapcsolatépítést, segítségnyújtást kívánja elősegíteni a kölcsönös utazással, a Kárpátalján a rendkívüli helyzet miatt nehéz helyzetben élő magyar lakosság támogatása érdekében.

Intézményünk a Szolnoki Tankerületi Központ támogatásával pályázatot nyújtott be, mely megfelelt a felhívásban meghatározott formai szempontoknak, támogatási kérelmünket támogatták. Az elnyert összeg: 2 100 000 Ft, a célország Ukrajna. Pályázatunk címe: ”Összekötnek minket a Kárpátok hágói”.

A tanulmányi kirándulás rövid bemutatása

A tantestületi kirándulás célja, hogy felfedezzük a kárpátaljai magyarlakta területeket, megismerjük az itt élő magyar anyanyelvű emberek kultúráját. Az utazással segítséget kívánunk nyújtani ottani közoktatási intézményeknek, szeretnénk bepillantani az ottani szakmai munkába, ezáltal tapasztalatokat cserélünk. Történelmi emlékhelyek felkeresése, amelyekkel erősítjük magyarságtudatunkat, bővítjük földrajzi, természetismereti ismereteinket, alkalmazva azokat a mindennapi munkánkban.

Programok

1. nap

Indulás és érkezés Beregszászra, ahol a szállásunk lesz az elkövetkezendő 4 napban.


2. nap

Egy túrával indítjuk ismerkedésünket Kárpátaljával. Meglátogatjuk Munkács várát, a beregszentmiklósi várkastélyt, melyet Bartos József várúr mutat be nekünk. Ezután a szolyvai emlékparkban fejet hajtunk azok az ártatlanul elhurcolt áldozatok előtt, akiket 1944. őszén lágerekbe helyeztek. Majd leereszkedünk Felsőgereben bunkerrendszerébe 50 méter mélyre. A nap utolsó állomásán a Vereckei-hágónál koszorúzással és a magyar Himnusz eléneklésével rójuk le tiszteletünket őseink előtt.


3. nap

Első megállónk Csetfalva, itt található a legmagasabb fából ácsolt harangtorony. Nagyszőlősön megtekintjük a XVIII. századi ferences rendházat, valamint Perényi Zsigmond kúriáját. Felsétálunk a huszti vár romjaihoz, ahol a látvány kárpótolni fog minket a sétáért. Ezután Iza következik a kosárfonók fővárosa. Majd a nap végén, visszaérkezve Beregszászra, egy belvárosi sétát teszünk miközben megismerkedünk számos magyar vonatkozású emléktáblával és szoborral.


4. nap

Délelőtt látogatást teszünk a Mezővári II. Rákóczi Ferenc középiskolában, ahol megismerkedhetünk az ottani középfokú oktatással. Elültetünk közösen egy fát, mely egy kezdődő kapcsolat reményét jelképezi, majd átadjuk az adományt. Délután a Nefelejcs Fogyatékkal Élő Gyerekek Rehabilitációs Központjában teszünk látogatást, ahol értelmi akadályozott és/vagy autista tanulókat látnak el. A kölcsönös bemutatkozás után egy szakmai beszélgetést, valamint egy közös kézműves foglalkozást terveztünk a tanulókkal. A rehabilitációs intézet számára a tantestületen belül összegyűjtött tárgyi eszközöket adományozzuk, elősegítve ezzel munkájukat.


Utolsó nap

Határlépés előtt, a Tisza határfolyóvá válásánál, Tiszaújlakon megemlékezünk a Rákóczi- szabadságharc győztes csatájáról. Ezután elbúcsúzunk Kárpátaljától, és elindulunk haza.

Előkészítő foglalkozás témája
  • Az autóbuszos kirándulás időpontja, indulás, érkezés, kapcsolattartás.
  • A tantestületi kirándulás részletes programja.
  • Kárpátalja magyarságának története, jelene.
  • Ukrajnában élő összlakosság etnikai összetétele: A magyarok alkotják a legnagyobb nemzeti kisebbséget.
Értékelő óra tervezett tematikája

Intézményünk vállalja, hogy a hazaérkezést követően értékelő órát szervez a részt vevők számára, melynek moderátorai a pályázat megírásában részt vevő személyek. A HATÁRTALANUL értékelő órán beszámolunk a kirándulás élményeiről, tapasztalatairól, az intézménylátogatásokról. Értékeljük az élményeinket és a tanulmányi kirándulás programját. A szerzett ismereteket alkalmazzuk a nevelés-oktatás folyamatában.

 

Beszámoló prezentáció

Összefoglaló (videó)

Vissza az oldal tetejére